Powered By Blogger

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

H ελπίδα για την Καλλιθέα - Το νέο πρόσωπο της παραλίας Καλλιθέας – Τζιτζιφιών


H ελπίδα για την Καλλιθέα - Το νέο πρόσωπο της παραλίας Καλλιθέας – Τζιτζιφιών

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν τη ζώνη από το ΣΕΦ μέχρι το Τροκαντερό σε μια παραθαλάσσια πολιτεία αναψυχής και άθλησης

Σε τροχιά υλοποίησης «κινούνται» τα πολυσυζητημένα περιβαλλοντικά έργα ανάπλασης του Λεκανοπεδίου, από τον Φαληρικό Ορμο και το κέντρο της πόλης μέχρι τον Βοτανικό και το Ελληνικό, τα οποία «αιωρούνταν» μέχρι σήμερα.

Ολα τα οράματα, μετά την Ολυμπιάδα του 2004, για μία μετεξέλιξη της Αθήνας σε μία σύγχρονη διεθνή πολιτεία με ποιότητα αστικού και δημόσιου χώρου, είχαν παγώσει επί υπουργίας κ. Σουφλιά. Τώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στα έργα ανάπλασης στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, ενώ ήδη προχωρούν τα έργα στον Φαληρικό Ορμο.

Η Περιφέρεια Αττικής θα διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου που περιλαμβάνει αντιπλημμυρικό κανάλι, παράκτιο άλσος και μετατροπή του πρώην κλειστού του «Τάε Κβον Ντο» σε συνεδριακό κέντρο 4.000 θέσεων. Οι δημοπρατήσεις των έργων θα πραγματοποιηθούν μες στον Απρίλιο και τα έργα προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν εντός τριετίας.

Προσφυγές
Τα περιβαλλοντικά έργα της Αττικής μέχρι σήμερα ήταν μετέωρα αφενός γιατί ορισμένα δεν χρηματοδοτήθηκαν και αφετέρου διότι κάποια άλλα βαφτίστηκαν ως έργα αξιοποίησης, ενώ ουσιαστικά ήταν σχέδια τσιμεντοποίησης, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση ομάδων πολιτών και φορέων, οι οποίοι τα «μπλόκαραν» προσφεύγοντας στο ΣτΕ.

Η μελέτη ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου παρέμενε στο «συρτάρι», αν και ο πολεοδομικός σχεδιασμός έχει θεσμοθετηθεί με Π.Δ. από το 2002. Ενώ η επιμέρους μελέτη του Οικολογικού Πάρκου επικαιροποιήθηκε, ύστερα από δημόσια διαβούλευση, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ριζικές πολεοδομικές παρεμβάσεις με στόχο τη δημιουργία ελεύθερων χώρων εκατοντάδων στρεμμάτων στο παράκτιο μέτωπο περιλαμβάνουν τα σχέδια αναβάθμισης του Φαληρικού Ορμου.

Το Φάληρο αποτέλεσε πάντοτε τη διέξοδο -φυσική και λειτουργική- της πόλης προς τη θάλασσα. Κι όμως, η σύγχρονη Αθήνα του 21ου αιώνα, παρόλα τα έργα της Ολυμπιάδας, παραμένει ακόμη αποκομμένη από αυτήν, καθώς τα έργα έμειναν ημιτελή και ατελέσφορα.

 

Πολλαπλά οφέλη. «Η αναβάθμιση του παράκτιου μετώπου της Αθήνας αποτελεί όραμα που συζητείται και σχεδιάζεται από τη δεκαετία του ‘70», επισημαίνει η κ. Ηβη Νανοπούλου, αρχιτέκτονας και διευθύνων σύμβουλος του γραφείου μελετών «Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες ΑΜΕ», το οποίο εκπόνησε τη μελέτη κατασκευής του έργου, και εξηγεί:

«Πιστεύω ότι τα οφέλη της ανάπλασης για την πόλη θα είναι πολλαπλάσια και οικονομικά. Το νερό αποτελεί διαχρονικά καθοριστικό στοιχείο στην ανάπτυξη, αλλά και στην ποιότητα ζωής μίας πόλης, πολλές δε φορές χρησιμοποιείται και ως εργαλείο σχεδιασμού για την αναβάθμιση της εικόνας της. Σίγουρα η Αθήνα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε μία παραθαλάσσια πολιτεία.

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, το παράκτιο μέτωπο μίας πόλης αποτελεί, εκτός από τοπικό, και μητροπολιτικό αγαθό. Με αυτή την έννοια, καθίσταται κομμάτι της διεθνούς εικόνας της πόλης, αποτελώντας παράλληλα καταλύτη της ανάπτυξής της», τονίζει η κ. Νανοπούλου.

«Η Βαρκελώνη, πόλη η οποία κεφαλαιοποίησε στο έπακρο το αγαθό αυτό, αλλά και το Μπιλμπάο, το Εδιμβούργο, το Λονδίνο κ.ά., είναι ορισμένες από τις ευρωπαϊκές πόλεις που αποτελούν «ζωντανά» παραδείγματα της πρακτικής αυτής.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ακόμα πιο κοντά στην παραλία η παραλιακή

Δύο είναι οι κύριες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα του θαλάσσιου μετώπου της Αθήνας:

Η πρώτη αφορά σημαντικά έργα υποδομής, όπως η κατάργηση της υπερυψωμένης Λεωφόρου Ποσειδώνος και η μετατόπισή της νοτιότερα, πίσω από το γραμμικό πάρκο, το οποίο θα προσφέρει προστασία από τον θόρυβο και τη ρύπανση στις γειτονικές συνοικίες.

Ενα κανάλι πλάτους 30μ. θα κατασκευαστεί στη θέση της Λ. Ποσειδώνος, το οποίο θα επαναφέρει το στοιχείο της θάλασσας στο παλιό του ίχνος σε σχέση με την πόλη, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά και στην αντιπλημμυρική θωράκιση και στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση των περιοχών Μοσχάτου και Καλλιθέας.

Παράλληλα, ανισόπεδοι κόμβοι πεζών, ποδηλάτων και οχημάτων θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη σύνδεση της πόλης με το μητροπολιτικό πάρκο και τη θάλασσα.

Σύμφωνα με προμελέτη του 2001, ο προϋπολογισμός του έργου είχε εκτιμηθεί σε περίπου 54 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ και απρόβλεπτα γενικά έξοδα).

Σήμερα υπολογίζεται πως το κόστος θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ. Το έργο-πνοή για το Λεκανοπέδιο και ειδικότερα για τα νότια και τα δυτικά προάστια, θα ενοποιήσει την τεράστια έκταση εμβαδού 800 στρεμμάτων και μήκους 2,5 χλμ., η οποία απλώνεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά μέχρι τον Φλοίσβο.

Ο σχεδιασμός του έργου, που μελετήθηκε από έντεκα γραφεία με την επωνυμία Φάληρο21 ή 21ος αιώνας, έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός αστικού θαλάσσιου μετώπου, μέσω της ολοκληρωμένης σύνδεσης του οικιστικού ιστού με την παραλιακή ζώνη, η οποία σήμερα επιτυγχάνεται μόνο μέσω της Εσπλανάδας, της «πλατιάς οδού» παραπλεύρως της Λεωφόρου Συγγρού. Μία σύνδεση που παραμένει ανενεργός όσο δεν ολοκληρώνεται το έργο του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου στο πρώην «Τάε Κβον Ντο», δεν υλοποιείται η σχεδιαζόμενη ανάπλαση στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Οικολογικό πάρκο για περίπατο και άθληση

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά τη δημιουργία του Οικολογικού Πάρκου, στη ζώνη μεταξύ Ιλισού και Κηφισού, η οποία παρέμεινε αδιαμόρφωτη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Τη μελέτη προώθησαν τα τελευταία χρόνια τα «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», αλλά από τα τέλη Αυγούστου είχε «παγώσει» η διαδικασία χρηματοδότησης της ανάπλασης του χώρου, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής, έπειτα από σχετικό αίτημα της Εταιρείας (Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.).

Βάσει της μελέτης θα δημιουργηθούν ένας υγροβιότοπος και ένα Οικολογικό Πάρκο μεσογειακού χαρακτήρα, το οποίο χωρίζεται σε πέντε ζώνες χρήσεων: το Μέτωπο Αμμουδιάς (παραλιακή αμμώδης ζώνη σε συνέχεια της υφιστάμενης στη ζώνη του Beach volley και του ανοιχτού αμφιθεάτρου), το Πάρκο Υγροβιότοπου με τον πυρήνα του, το Πάρκο Ηπιων Δραστηριοτήτων Νερού, το Πάρκο Αθλησης και Ψυχαγωγίας και το Γραμμικό Πάρκο.

Το Οικολογικό Πάρκο θα δημιουργηθεί σε μία επιφάνεια 260 στρ., στην έκταση μεταξύ των εκβολών του Ιλισού και του Κηφισού, και θα διαθέτει ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Στα δυτικά, ένα ρυάκι κυμαινόμενης ροής θα το διασχίζει, το οποίο πριν εκβάλλει στη θάλασσα θα σχηματίζει μια ενδιάμεση ζώνη, μια μικρή λίμνη με υφάλμυρο νερό που θα αποτελέσει τον πυρήνα του υγροβιοτόπου.

Στα ανατολικά, στο Πάρκο Νερού, θα δημιουργηθούν χώροι άσκησης και αναψυχής που θα περιλαμβάνουν ένα Γυμναστήριο, μία μεγάλη, ηλιακά θερμαινόμενη, πισίνα με δυνατότητα σχεδόν 12μηνης λειτουργίας, ένα συγκρότημα διακοσμητικών λιμνών, με χώρο εστίασης και έναν σύγχρονο παιδότοπο.

Τέλος, το Κανάλι Κωπηλασίας θα δημιουργηθεί με σχεδίες τοποθετημένες στο χείλος της παραθαλάσσιας ζώνης. Θεματικές παιδικές χαρές προβλέπονται σε επιλεγμένα σημεία.

ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»
450 εκατ. € για την ανάπλαση του Δέλτα Φαλήρου

Με δωρεά 450 εκατομμυρίων ευρώ, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», μέσω του ομώνυμου κέντρου πολιτισμού που ιδρύθηκε γι’ αυτό τον σκοπό, χρηματοδοτεί το έργο ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα. Ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου (592.000 τ.μ.) θα ενωθεί με την παραλία των Τζιτζιφιών και θα δημιουργηθεί το «Μητροπολιτικό Πάρκο Καλλιθέας», μία όαση πολιτισμού και αθλητισμού. Η Καλλιθέα θα αποκτήσει μέτωπο στη θάλασσα κι έτσι θα αποκατασταθεί το τοπίο.

Το «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα δημιουργηθεί στο Φαληρικό Δέλτα και θα περιλαμβάνει προηγμένες περιβαλλοντικά και τεχνολογικά εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», η σύμπραξη με το Ελληνικό Δημόσιο έχει ως στόχους: την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και τη δημιουργική συμβολή στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου της σύγχρονης Αθήνας. Το κέντρο θα φιλοξενήσει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κτίρια τα οποία θα συνδέονται με το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος».

Στο πλαίσιο της προμελέτης, την οποία εκπόνησε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Renzo Piano Building Workshop», το έργο περιλαμβάνει: ένα πάρκο 170 στρ. με υδάτινο κανάλι μήκους 400 μ., τα νέα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο 30 στρ., με κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, γήπεδο ποδοσφαίρου, παιδότοπο και χώρους αναψυχής.

«Πράσινα» κτίρια. Τα κτίρια θα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα πιστοποιηθούν από το σύστημα αξιολόγησης των «πράσινων» κτιρίων «LEED», το οποίο δίνει βαρύτητα στις στρατηγικές που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη. Ο «φάρος της γνώσης», ένα διάφανο αναγνωστήριο-εντευκτήριο στην κορυφή των εγκαταστάσεων, με θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, είναι ένα από τα διακριτικά γνωρίσματα του έργου.

Επίσης το «κανάλι», μία μεγάλη υδάτινη επιφάνεια η οποία θα κυλάει παράλληλα με την Εσπλανάδα, καταλήγοντας στο κέντρο επισκεπτών-μουσείο: έναν πόλο έλξης για παιδιά και μεγάλους.

Οι τρεις οργανισμοί πρόκειται να συνδεθούν, δημιουργώντας έναν πολύ σημαντικό δημόσιο τόπο συνάντησης, την «Αγορά».

 
Ηβη Νανοπούλου
«Θα αλλάξει το μικροκλίμα»


Η παράκτια ζώνη του Φαλήρου μπορεί να αποτελέσει σημαντικότατο πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες, συγκεντρώνοντας πληθώρα λειτουργιών, με κύριες τις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές, οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του διεθνούς ρόλου της πόλης, αποφέροντας, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις ενός άρτιου σχεδιασμού και μίας ποιότητας περιβάλλοντος, σημαντικά οφέλη.

Η καρδιά του Οικολογικού Πάρκου θα είναι ένας υγρότοπος, όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα περιπάτου. Πάνω στο μέτωπο του Ιλισού, οι πολίτες θα μπορούν να κολυμπήσουν -σε διαμορφωμένες φυσικά πισίνες- ξανά, όπως στο παρελθόν, στον Φαληρικό Ορμο. Πρόθεση του σχεδιασμού είναι να ανακτηθεί ένα φυσικό περιβάλλον ποιότητας με ήπιο χαρακτήρα αναψυχής.

Ομως, ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι με τη δημιουργία αυτού του μεγάλου πάρκου -υγρότοπου- θα βελτιωθεί αισθητά το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής και η παράκτια ζώνη -όταν υλοποιηθούν και τα υπολειπόμενα έργα υποδομής- θα θωρακιστεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα».

 Πηγή: ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ
www.ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου