Powered By Blogger

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

10 λεπτομέρειες που κάνουν το Τόκυο μοναδικό – o προορισμός της νεολαίας- το Τόκυο με 35 εκατομμύρια κατοίκους – Ολυμπιακοί Αγώνες 2020






10 λεπτομέρειες που κάνουν το Τόκυο μοναδικό – o προορισμός της νεολαίας- το Τόκυο με 35 εκατομμύρια κατοίκους – Ολυμπιακοί Αγώνες 2020

Τους τελευταίους μήνες άκουσα αρκετές φορές νέους και κυρίως φοιτητές να έχουν σαν όνειρο τους να επισκεφθούν την Νέα Παγκόσμια Πρωτεύουσα, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, το Τόκυο, με 35 εκατομμύρια κατοίκους.  Μπήκα στον πειρασμό να αναζητήσω πληροφορίες. Παρακάτω θα διαπιστώσετε γιατί οι νέοι έχουν σαν όνειρο ταξιδιωτικού προορισμού το Τόκυο.
Ένα ταξίδι στο Τόκυο μπορεί να φαίνεται ως μακρινό όνειρο για τους περισσότερους ωστόσο για όποιον το πραγματοποιήσει είναι μια πραγματική εμπειρία ζωής. Γνωρίστε την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020 μέσα από 10 ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες!

1. Ξεχάστε τα tips!
Για τους Ιάπωνες η λέξη “omotenashi” είναι μέρος του πολιτισμού τους και σημαίνει το να προσπαθείς να εξυπηρετήσεις όσο καλύτερα τον φιλοξενούμενο σου ή τον πελάτη και μάλιστα ανιδιοτελώς αφού το φιλοδώρημα δεν συγκαταλέγεται στο λεξιλόγιο τους και ούτε είναι αποδεκτό.
2. Άψογη συμπεριφορά
Με 35 εκατομμύρια κατοίκους το Τόκυο συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες θέσεις των πιο πυκνοκατοικημένων πόλεων του κόσμου. Παρόλα αυτά ακόμα και τις ώρες αιχμής οι Ιάπωνες τόσο στα αυτοκίνητα όσο και ως πεζοί δίνουν ρεσιτάλ σύνεσης και κυκλοφοριακής αγωγής. Έτσι λοιπόν δεν διασχίζουν ποτέ τον δρόμο αν δεν ανάψει το φανάρι ενώ στα φαρδιά πεζοδρόμια περπατάνε πάντα στην αριστερή πλευρά. Να θυμάστε ότι και στις κυλιόμενες σκάλες οι Ιάπωνες στέκονται στην αριστερή πλευρά και αφήνουν την δεξιά πλευρά σε όσους θέλουν να προχωρήσουν γρήγορα.
3. Καλά νέα για τους καπνιστές
Στο θέμα του καπνίσματος οι Ιάπωνες έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση… Καθώς λοιπόν θα βρεθείτε στο Τόκυο θα καταλάβετε πως όχι μόνο το κάπνισμα επιτρέπεται στους κλειστούς χώρους αλλά μάλιστα πως όσο πιο μικρός είναι ο χώρος τόσο πιο φιλικός προς τους καπνίζοντες είναι, ενώ ακόμα και στα bullet trains υπάρχουν ειδικά βαγόνια για καπνίζοντας.
4. Μια κάρτα για όλες τις μετακινήσεις
Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Τόκυο αποτελείται από τρεις διαφορετικές εταιρείες με την καθεμία να χρειάζεται το δικό της εισιτήριο. Ωστόσο από τον Μάρτιο του 2013 τα πράγματα απλοποιήθηκαν αρκετά με την καθιέρωση μιας ενιαίας κάρτας για όλα τα τρένα και τα λεωφορεία στη χώρα. Προμηθευτείτε την μόλις φθάσετε με μια εγγύηση 500 γιεν (περίπου 4 ευρώ) τα οποία και σας επιστρέφονται όταν επιστρέψετε την κάρτα φεύγοντας από την Ιαπωνία.
5. Αναζητήστε τους μυστικούς θησαυρούς της πόλης
Με τους ρυθμούς που κυλάει η ζωή στο Τόκυο και τα τόσο εκατομμύρια Γιαπωνέζων που κινούνται δίπλα σου δεν είναι λίγες οι στιγμές εκείνες που θα αναζητήσεις την ηρεμία. Και όμως η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας προσφέρει απλόχερα από μικρά πάρκα έως οάσεις ηρεμίας όπως το Κανάλο Nakameguro όπου μπορείτε να χαλαρώσετε στην απόλυτη ηρεμία και μάλιστα σε μικρή απόσταση από τις πιο εντυπωσιακές λεωφόρους.
6. Irasshaimase σημαίνει "καλωσόρισες"
Αφού περάσετε μερικές ώρες στο Τόκυο, ιδιαίτερα και μετά την πρώτη βόλτα σας σε πολυσύχναστα μέρη, θα καταλάβετε πως έχετε ακούσει χιλιάδες φορές την λέξη “Irasshaimase”. Τι σημαίνει αυτή η λέξη; Πρόκειται για έναν ευγενικό τρόπο με τον οποίο οι Ιάπωνες λένε στους ξένους «καλωσόρισες».
7. Το καλύτερο sushi στον κόσμο!
Ένα από τα σημαντικότερα event που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Τόκυο δεν είναι άλλο από την περίφημη δημοπρασία του Τόνου στην αγορά του Tsukiji. Η δημοπρασία ξεκινάει στις 5 το πρωί και μόνο 120 τυχεροί μπορούν να την παρακολουθήσουν από κοντά και συνήθως έχουν βρεθεί εκεί έως τις 4 το πρωί. Ακόμα και αν όμως δεν καταφέρετε να βρεθείτε στην δημοπρασία μπορείτε να δοκιμάστε ένα πρωινό sushi, κατά πολλούς το καλύτερο sushi στον κόσμο, στα μαγαζιά που βρίσκονται γύρω από την αγορά. Σε αυτά δεν χρειάζεται να πάτε από τα ξημερώματα, αλλά να γνωρίζεται ότι τα μαγαζιά αυτά κλείνουν κατά τις 1 το μεσημέρι.
8. Free WiFi αυτός ο άγνωστος
Παρόλο που η τεχνολογία και η Ιαπωνία είναι δύο έννοιες σχεδόν συνώνυμες πρέπει να ξέρετε πως το free WiFi στην ιαπωνική πρωτεύουσα είναι σπάνιο! Μπορεί να βλέπετε παντού πινακίδες “Free Wifi” αλλά αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί να έχετε ήδη συμβόλαιο με κάποιο πάροχο. Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και στα Starbucks η διαδικασία για την είσοδο στο free WiFi είναι αρκετά περίπλοκη και απαιτεί την δημιουργία λογαριασμού. Η καλύτερη λύση για να είσαστε πάντα online είναι η αγορά ενός pocket WiFi που θα το βρείτε εύκολα στο αεροδρόμιο και θα το χρησιμοποιείτε με το smartphone σας.
9. Προσοχή στους χορτοφάγους
Η Ιαπωνία έχει μια μακρά παράδοση στην Βουδιστική χορτοφαγική κουζίνα ή shojin ryori, όπως ονομάζεται. Αν και τις περισσότερες φορές για να την απολαύσετε θα πρέπει να πληρώσετε αρκετά (αν το αποφασίσετε πάντως το βραβευμένο με αστέρι Michelin, Itosho, είναι το ιδανικό μέρος).
10. Προσέξτε την ομπρέλα σας
Αν σας πιάσει βροχή στο Τόκυο για το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να ανησυχήσετε είναι η ομπρέλα σας. Με την πρώτη βροχή οι πλαστικές διάφανες ομπρέλες κάνουν την εμφάνισή τους παντού και μπορείτε να τις αγοράσετε με περίπου 3 – 4 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου