Powered By Blogger

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι ΜΚΟ


Συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι ΜΚΟ

Την ίδια ώρα οι ΜΚΟ που ωφελήθηκαν από την ενοικίαση των 5μηνιτών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουν ανοίξει ήδη την επιχειρηματική τους ατζέντα προκειμένου να συμπράξουν με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε μέσω προγραμμάτων να δημιουργήσουν δομές αλληλεγγύης (κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, υπνωτήρια κ.λπ.) με το ποσοστό αμοιβής τους να κυμαίνεται στο 10% της χρηματοδότησης.

Πρόκειται για ακόμα μια προσπάθεια να παραχωρηθούν δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιώτες και να δοθεί η ευκαιρία σε ορισμένους να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της φτώχειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαπλοκής που αναπτύσσεται μέσω αυτών των προγραμμάτων, είναι οι δήμοι και ειδικότερα το πρόγραμμα Δημιουργία Δομών για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.

Προγράμματα που πίσω από το ανθρωπιστικό τους προσωπείο συχνά κρύβουν ακόμη και «ρουσφετολογικές» προσλήψεις στις υπό δημιουργία κοινωνικές δομές.

Πριν έναν μήνα αποκαλύφθηκε πως ο γιος και η κόρη δημοτικών συμβούλων της Κορίνθου είχαν προσληφθεί σε πρόγραμμα «καταπολέμησης της φτώχειας» της ΜΚΟ Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων στην πόλη.

Ακόμη και σε δήμους όπου υπήρχαν κοινωνικές δομές αλληλεγγύης με καταγεγραμμένο κοινωνικό έργο, αυτές κυριολεκτικά «χαρίστηκαν» στις ΜΚΟ. Στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη οι κοινωνικές υπηρεσίες «παρ' ότι είχαν καταγράψει και παρακολουθούσαν 470 οικογένειες διαθέτοντας 18 τόνους τρόφιμα και φάρμακα αξίας 30.000 ευρώ, παραχώρησαν όλο αυτό το έτοιμο έργο στον Όμιλο για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων» εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπαδόπουλος.

Από το σύγχρονο δουλεμπόριο δε θα μπορούσε να μείνει έξω και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος τροφοδοτήθηκε επίσης με σύγχρονους σκλάβους μέσω της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» και τα διετή προγράμματα για επιδοτούμενους ανέργους και κυρίως της «επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας» 35.000 άνεργων νέων έως 29 ετών, που εργάζονται με τη μορφή «πρακτικής άσκησης».

Στη συντριπτική τους πλειονότητα απλήρωτοι εδώ και μήνες καθώς η πληρωμή προβλέπεται πολλούς μήνες μετά τη λήξη του 5μηνου, ενώ σε πολλούς δεν έχει δοθεί ούτε το ποσό που δικαιούνται από την παρακολούθηση του σεμιναρίου κατάρτισης.

του Κατσάκου Πέτρου 5/3/2014



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου