Powered By Blogger

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Δώστε πίσω στους κατοίκους την Παραλία Καλλιθέας


Δώστε πίσω στους κατοίκους την Παραλία Καλλιθέας

Φωτογραφία από αέρα το 2004 – αριστερά οι εκβολές του Ιλισού ποταμού – δεξιά το Φαληρικό Δέλτα

Άποψη σήμερα της παραλίας - μαρίνας


Δώστε πίσω στους κατοίκους την Παραλία Καλλιθέας

Η πόλη της Καλλιθέας είναι παραθαλάσσια.
Η Καλλιθέα συνορεύει με το Μοσχάτο (την χωρίζει ο ποταμός Ιλισός), με τον δήμο Ταύρου(την χωρίζει ο ποταμός Ιλισός),  με τον Δήμο Αθηναίων (την χωρίζει η Λεωφόρος Καλλιρρόης), με τον Δήμο Νέας Σμύρνης (την χωρίζει η Λεωφόρος Συγγρού), με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου (την χωρίζει η Λεωφόρος Συγγρού), βρέχεται από την θάλασσα, από το Δέλτα Φαλήρου και μέχρι τις εκβολές του Ιλισού ποταμού.
Η Καλλιθέα έχει περίπου 100.000 κατοίκους.

Ο δήμος Καλλιθέας έχει στο έμβλημά του τον Θησέα, γιο του Αιγέα, ο οποίος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όταν επέστρεψε από την Κρήτη όπου είχε σκοτώσει το Μινώταυρο, αποβιβάστηκε στις ακτές της Καλλιθέας.

Μια μικρή ιστορική αναδρομή:
Στην Αρχαία Αθήνα, η Καλλιθέα είχε ακτές – θάλασσα.
Το 1976 η Καλλιθέα είχε ακτές – θάλασσα.
Το 1998 η Καλλιθέα είχε ακτές – θάλασσα. Σε μια άκρη υπήρχαν οι παράγκες των Ναυταθλητικών Ομίλων.

Αλλά το 1998 άρχισαν οι συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας, για την Παραλιακή Λεωφόρο. Έγιναν αρκετές συζητήσεις, με συμμετοχή κατοίκων αλλά και Φορέων της πόλης, προβολή slides, γιατί χρειάζεται η Παραλιακή Λεωφόρος. Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, η Παραλιακή Λεωφόρος κατασκευάσθηκε, και απέκοψε την Καλλιθέα από την ακτή – θάλασσα.

Το 2001 άρχισαν οι συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας για την απομάκρυνση του Ιπποδρόμου. Αρκετές συζητήσεις. Τελικά το 2003 ο Ιππόδρομος διέκοψε την λειτουργία, και μετεφέρθη σε άλλο σημείο της Αττικής. Ο χώρος που ήταν ο Ιππόδρομος, δόθηκε στο Ίδρυμα Νιάρχου, και στο Δήμο Καλλιθέας παραχωρήθηκε ένα μικρό κομμάτι γης στην άκρη, στο οποίο κατασκευάσθηκε το Κολυμβητήριο Καλλιθέας.

Παράλληλα το 2002 – 2003 γίνονται συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας, για την Παραλία. Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα 2004 , κατασκευάσθηκαν, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της Καλλιθέας, κτίρια, τα οποία ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, ούτε κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και ποτέ ακόμη μέχρι σήμερα.

Το ερώτημα σήμερα το 2016 είναι ποιος έχει τα κλειδιά από τα κτίρια στην Παραλία Καλλιθέας;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 έληξαν, αλλά άφησαν την Καλλιθέα χωρίς παραλία – ακτή – θάλασσα.

Εάν ένας κάτοικος Καλλιθέας επιθυμεί να πάει περίπατο στη θάλασσα, τότε αναγκάζεται να πάει σε θάλασσα γειτονικών δήμων.
Η παραλία δεν είναι προσβάσιμη για όλους.

Την Παραλία έχουν καταλάβει οι  Ναυταθλητικοί Ομιλοι.

Σε μια τόσο μικρή παραλία, σε αντιστοιχία με τον αριθμό των κατοίκων της Παραλίας, δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον παραλία – ακτή – θάλασσα.

Οι  Ναυταθλητικοί Όμιλοι δρουν ανεξέλεγκτα, έγιναν οικοπεδούχοι τόσο της ξηράς όσο και της θάλασσας. Περίεργα σενάρια δημοσιοποιούνται για τις δραστηριότητες τους. Μέχρι και για ΄΄πειρατές΄΄ φημολογήθηκε.

Η αγωνία των κατοίκων μεγαλώνει ολο και περισσότερο.

Δώστε πίσω στους κατοίκους την Παραλία Καλλιθέας – παραλία – ακτή - θάλασσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου